Konkurs wiedzy w zakresie rolnictwa i produktu ekologicznego, pn.: „Smak ekologicznej żywności”.
05.05.2025Departament Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego w Warszawie organizuje po raz dwudziesty drugi konkurs wiedzy w zakresie rolnictwa i produktu ekologicznego, pn.: „Smak ekologicznej żywności”. Obecna edycja do zagadnień konkursowych wprowadza, już po raz trzeci, tematykę pszczelarską z uwzględnieniem roli pszczół i dzikich zapylaczy w środowisku przyrodniczym
https://mazovia.pl/pl/konkursy/xxii-edycja-konkursu-smak-ekologicznej-zywnosci.html
Formuła konkursu polegać będzie na testowym sprawdzeniu wiedzy uczniów w zakresie rolnictwa ekologicznego, żywności ekologicznej i pszczelarstwa. Serdecznie zachęcamy do zapoznania się z regulaminem konkursu.
Termin nadsyłania zgłoszeń: 19 maja 2025 r.
Cel konkursu
- podniesienie świadomości ekologicznej oraz wiedzy o środowisku, w tym wiedzy o pszczołach i dzikich zapylaczach,
- pobudzenie zainteresowania żywnością podwyższonej jakości z (tj. ekologiczną, regionalną, lokalną),
- popularyzacja racjonalnego odżywiania z rozwijaniem wrażliwości na produkty ekologiczne i nisko przetworzone u dzieci i młodzieży szkolnej,
- uświadamianie konieczności podejmowania działań na rzecz poszanowania żywności,
- podwyższenie wiedzy z zakresu żywności pochodzącej z Mazowsza, w tym produktów ekologicznych i mazowieckich produktów wpisanych na Listę Produktów Tradycyjnych.
Informacje dodatkowe
Informacje o konkursie można odnaleźć w załączonym regulaminie konkursu lub uzyskać w Departamencie Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, tel. (+22) 59 79 613.
-
1a_regulamin_xxii_edycja_002
357.27 KB
-
1b_oswiadczenia
36.93 KB
-
1c_formularz_zgloszeniowy
17.32 KB