Moje skróty

Kuratorium Oświaty w Warszawie

Projekt „Szkolne Smaki - szkoły dobrego żywienia' - Informacje bieżące -

Nawigacja

Informacje bieżące

Informacja

Strona znajduje się w archiwum.

Projekt „Szkolne Smaki - szkoły dobrego żywienia'

Fundacja Banku Ochrony Środowiska oraz Fundacja „Szkoła na widelcu” we współpracy z Ministerstwem Edukacji Narodowej realizują projekt pn. „Szkolne Smaki - szkoły dobrego żywienia' (dawna nazwa: „Szkoły przyjazne żywieniowo dzieciom').

Warszawa, 8 kwietnia 2013 r.


ZIN.5534.9.2013.MD

Dyrektorzy szkół
województwa mazowieckiego


Szanowni Państwo,

informuję, że Fundacja Banku Ochrony Środowiska oraz Fundacja „Szkoła na widelcu” we współpracy z Ministerstwem Edukacji Narodowej realizują projekt pn. „Szkolne Smaki - szkoły dobrego żywienia' (dawna nazwa: „Szkoły przyjazne żywieniowo dzieciom').

Fundacja Banku Ochrony Środowiska jest wieloletnim partnerem społecznym Ministerstwa Edukacji Narodowej i prowadzi z powodzeniem wiele długoterminowych projektów, objętych patronatem Ministra Edukacji Narodowej, mających na celu propagowanie zdrowego odżywiania się dzieci oraz kształtowanie postaw prozdrowotnych.

Powyższy projekt obejmuje ogólnopolski cykl konferencji dla dyrektorów szkół i warsztatów kulinarnych dla osób zajmujących się zbiorowym żywieniem w szkołach, polegający na edukacji w zakresie zdrowego żywienia zgodnego z zalecanymi normami żywienia dla dzieci i młodzieży.

Organizatorzy planują, że podczas konferencji będą poruszane zagadnienia dotyczące kwestii żywienia w szkołach. Uczestnicy zostaną również zapoznani z zalecanymi normami żywienia. Przygotowane materiały będą utrwalały przekazywaną wiedzę i pozwolą na skuteczne wprowadzanie zmian, m.in. zestaw zbilansowanych przepisów, na podstawie których można przygotować pełnowartościowy obiad oraz listę przekąsek polecanych dzieciom.

Ponadto, organizatorzy projektu planują zorganizowanie warsztatów dla osób prowadzących szkolne stołówki. Warsztaty te mają na celu propagowanie wiedzy i umiejętności niezbędnych w prawidłowym doborze produktów zalecanych przez dietetyków i zalecanych technik kulinarnych. Konferencjom i warsztatom towarzyszyć będą dodatkowe przedsięwzięcia - lokalne kampanie promocyjne, konferencje prasowe.

Zachęcam Państwa do wzięcia udziału w konferencjach. Aktualne informacje wraz z terminarzem konferencji dostępne są na stronie projektu www.szkolnesmaki.pl/.



                                                                                                                                                   Mazowiecki Wicekurator Oświaty
                                                                                                                                                                           /-/
                                                                                                                                                             Mariusz Dobijański


Metryczka

08.04.2013
Data publikacji 08.04.2013
Osoba wytwarzająca/odpowiadająca za informację:
Magdalena Deluga
Osoba udostępniająca informację:
Magdalena Deluga
do góry