Pismo Mazowieckiego Kuratora Oświaty w sprawie problemu nadmiernej pobudliwości dzieci po spożyciu słodyczy zakupionych w sklepikach szkolnych
Pismo Mazowieckiego Kuratora Oświaty w sprawie problemu nadmiernej pobudliwości dzieci po spożyciu słodyczy zakupionych w sklepikach szkolnych
Warszawa,21 października 2011 r.
WKS.340.2011.AS
Dyrektorzy
szkół i placówek
województwa mazowieckiego
dotyczy: problemu nadmiernej pobudliwości dzieci po spożyciu słodyczy pochodzących z Chin zakupionych w sklepikach szkolnych
Szanowni Państwo Dyrektorzy,
Główny Inspektor Sanitarny informuje, że grupa rodziców w Radomiu zgłosiła problem dotyczący nadmiernej pobudliwości dzieci (objawy przypominające zespół ADHD), które wystąpiły po spożyciu słodyczy pochodzących z Chin, zakupionych w sklepikach szkolnych.
Przy zakupie słodyczy, takich jak: lizaki, gumy, żelki, itp., należy zwrócić uwagę czy produkty te zawierają w swoim składzie barwniki należące do tak zwanej grupy Southampton (E 110 Żółcień pomarańczowa, E 104 Żółcień chinolinowa, E 122 Azorubina /Karmoizyna, E 129 Czerwień Allura, E 102 Tartrazyna, E 124 Pąs 4R).
Produkty zawierające w swoim składzie w/w barwniki powinny posiadać ostrzeżenie na etykiecie: „produkt może mieć szkodliwy wpływ na aktywność i skupienie uwagi u dzieci.”
W związku z powyższym Główny Inspektor Sanitarny polecił organom Państwowej Inspekcji Sanitarnej przeprowadzenie w trybie pilnym kontroli prawidłowości oznakowania środków spożywczych (słodycze, napoje) i podjęcie działań w celu wyeliminowania ryzyka związanego ze spożyciem tej żywności przez dzieci.
Wobec działań podjętych przez Państwową Inspekcję Sanitarną proszę Szanownych Państwa Dyrektorów o zwrócenie uwagi na rodzaj asortymentu żywności oferowanej dzieciom w sklepikach szkolnych i w razie potrzeby proszę o współpracę z organami Państwowej Inspekcji Sanitarnej w rozwiązaniu powyższego problemu.
Z poważaniem
z up. Mazowieckiego Wicekuratora Oświaty
/-/
Mariusz Dobijański
I Mazowiecki Wicekurator Oświaty