Projekt „Nauczyciel Obróbki Mięsa w Szkole XXI wieku”
Projekt skierowany do Nauczycieli Przedmiotów Zawodowych oraz Instruktorów Praktycznej Nauki Zawodu kucharz i pokrewnych oraz technik technologii żywności i pokrewnych, prowadzących praktyczne zajęcia w szkołach ponadgimnazjalnych na terenie całej Polski
„Nauczyciel Obróbki Mięsa w Szkole XXI wieku”
Jest on skierowany do 56 Nauczycieli Przedmiotów Zawodowych oraz Instruktorów Praktycznej Nauki Zawodu kucharz i pokrewnych oraz technik technologii żywności i pokrewnych, prowadzących praktyczne zajęcia w szkołach ponadgimnazjalnych na terenie całej Polski.
Korzyści z uczestnictwa w projekcie „Nauczyciel Obróbki Mięsa w Szkole XXI wieku”:
• Po zakończeniu programu doskonalenia zawodowego uzyskanie limitowanego certyfikatu poświadczającego nabycie nowych umiejętności zawodowych.
• Zdobycie dodatkowych umiejętności zawodowych – pracodawca nie ponosi żadnych kosztów związanych z projektem.
• Uzyskanie nowych umiejętności w oparciu o aktywną formułę jej zdobywania – 0% wykładów, 100% praktyki.
• Dwa komplety profesjonalnych strojów gastronomicznych,
• Ubezpieczenie od następstw nieszczęśliwych wypadków i zwrot kosztów dojazdów i noclegów.
Obecnie wdrażana reforma szkolnictwa zawodowego ukierunkowana jest na praktyczne wykorzystanie umiejętności absolwentów szkół i kierunków gastronomicznych. Ministerstwo Edukacji Narodowej, wdrażające reformę między innymi za pośrednictwem tego projektu chce sprawić by nauczyciel/instruktor był do tych zmian w pełni przygotowany.
Podczas projektu nauczyciel otrzymuje indywidualne wskazówki od najbardziej cenionych oraz utytułowanych edukatorów sztuki kulinarnej, technologii obróbki mięsa i dydaktyki, które pozwolą udoskonalić warsztat pracy nauczyciela/instruktora przedmiotów gastronomicznych.
PZPBM ma nadzieję, że odbycie przez nauczycieli praktyk w przedsiębiorstwach przyczyni się do podniesienia ich kompetencji zawodowych, a zdobyte w ten sposób doświadczenie umożliwi wypracowanie najlepszych rozwiązań łączenia kształcenia teoretycznego z praktyką w kontekście ich wykorzystania i zastosowania w szkole. Do udziału w tym elitarnym Projekcie zostanie zaproszonych jedynie 56 osób.
Zgłoszenia do projektu prosimy dostarczyć na formularzu rekrutacyjnym za pomocą poczty lub osobiście do 4 marca 2011 r. do siedziby Biura Projektu znajdującej się przy ul. Niepodległości 53/55 (pok. 100), 10-044 Olsztyn.
Szczegółowe informacje :
www.irafood.eu
e-mail: nom21wieku@wp.pl
tel. 503 781 579