XVII edycja eko-konkursu „Smak Ekologicznej Żywności”
21.09.2020Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego informuje o trwającym wciąż naborze do udziału w eko-konkursie „Smak Ekologicznej Żywności”. Formuła konkursu została w tym roku zmieniona na zdalną.
Udział w rywalizacji wziąć mogą uczniowie mazowieckich szkół podstawowych w dwóch grupach wiekowych: klasy IV-VI i klasy VII-VIII. Zmagania polegają na sprawdzeniu wiedzy z zakresu rolnictwa ekologicznego i żywności ekologicznej.
Cele konkursu to pogłębianie wiedzy na temat ekologii, podnoszenie świadomości młodych konsumentów, kształtowanie postaw zdrowego żywienia i wymiana doświadczeń między placówkami oświatowymi.
Konkurs jest dwuetapowy. W pierwszym etapie placówki wybierają swoich reprezentantów do II etapu. Laureaci trzech pierwszych miejsc w każdej z grup wiekowych otrzymają dyplomy i nagrody.
Zgłoszenia udziału można nadsyłać do 30 września. Szczegółowe informacje dostępne są na stronie UMWM.